Kerncijfers 2023
Ieder kind verdient een veilige en gezonde omgeving om in op te groeien. Helaas belanden dagelijks 230 kinderen van 0 t/m 11 jaar op de Spoedeisende Hulp (SEH). Dat is gemiddeld 1 kind per 6 minuten. Van deze kinderen loopt 52% ernstige verwondingen op.
kinderen belanden per dag op de SEH
van deze kinderen loopt ernstig letsel op
daarvan wordt uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis
Ernstig letsel bij kinderen door vallen
82% van de ernstige letsels van 0 t/m 11-jarigen wordt veroorzaakt door een val. Bijvoorbeeld van de trap, van meubilair of van een speeltoestel. Vallen staat hiermee in de top 3 van ernstige ongevallen bij kinderen. Vallen zelf is niet per se erg, dat hoort bij opgroeien. Maar ernstig letsel oplopen bij een val is vaak onnodig én te voorkomen.
0 t/m 3 jaar
1.800 keer / 15%
val van een trap
4 t/m 8 jaar
3.700 keer / 20%
val van een speeltoestel
9 t/m 11 jaar
17.00 keer / 13%
veldvoetbal
De rode draad in de top 5 van ernstige ongevallen bij kinderen zit in vallen. Het voorkomen hiervan bereik je niet alleen door kinderen te beschermen tegen een val en daarmee risico’s te vermijden. Maar juist ook door kinderen vaardigheden te laten ontwikkelen, waarmee ze steeds beter met risico’s kunnen omgaan. Dit inzicht heeft bij ons geleid tot een aangescherpte strategie in 2023: bescherm een kind waar nodig, versterk het kind waar mogelijk.
Beschermen waar nodig, versterken waar mogelijk
Onze preventieaanpak: beschermen en versterken
Hoe kunnen we ernstige letsels bij kinderen verminderen? De sleutel ligt in een betere balans bij de ouders: bescherm je kind, maar versterk het ook. Het gaat dus niet alleen om het vermijden van risico’s, maar ook om kinderen te leren hoe ze met risico’s om moeten gaan. Voor jonge kinderen ligt de nadruk op beschermen en naarmate ze ouder worden, verschuift deze focus naar versterken. Houd er rekening mee dat ieder kind zich in z’n eigen tempo ontwikkelt.
Waar zetten we op in?
Bij het voorkomen van ernstig letsel bij jonge kinderen, houden we rekening met de volgende drie constateringen:
1. Ouders ondernemen vaak te laat actie om letsel te voorkomen.
2. De motorische ontwikkeling van kinderen staat onder druk.
3. Ouders worden overspoeld door opvoedinformatie.
De Veilig Opgroeien aanpak voor de Jeugdgezondheidszorg
Samenwerken met professionals is essentieel om impact te maken en letsels bij jonge kinderen te verminderen.
Daarom hebben we voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) de ‘Veilig Opgroeien’-aanpak ontwikkeld. Hierbij staan de zeven mijlpalen in de ontwikkeling van een kind centraal.
Tijdens een consult bespreekt de JGZ-professional met ouders welke mijlpaal ze kunnen verwachten, hoe ze die herkennen en welk advies daarbij past. Zo leren ouders de signalen te herkennen die wijzen op een nieuwe mijlpaal, zoals kruipen of lopen. En weten ze hoe ze hun kind op dat moment het beste kunnen beschermen en versterken.
Moeder van Sam (4 maanden oud)
"Hij viel een keer van de commode, en rolde ook een keer van ons bed. Dit zijn kleine ongelukjes die je als nieuwe moeder niet voorziet. Die nieuwe fase van nieuwe ongelukjes, je weet niet wanneer die ingaat. Je weet niet wat de signalen zijn."
Intensieve samenwerking met professionals
De aanpak biedt diverse fysieke en digitale hulpmiddelen, zoals een uitvouwkaart³ voor ouders, een online Mijlpalen-check⁴ op kinderveiligheid.nl, een interactieve e-learning en een schema voor professionals⁵. Ook organiseren we gratis webinars⁶ om de aanpak verder toe te lichten.
Onze kracht ligt in de intensieve samenwerking met professionals en partners die dezelfde missie delen. Samen maken we het verschil!
Meer weten?
¹ Denkpatronen jonge ouders | VeiligheidNL
² Bijna 1 op de 5 kleuters laat een zorgwekkende motorische ontwikkeling zien | De Haagse Hogeschool
³ VeiligheidNL | De Veilig Opgroeien uitvouwkaart - YouTube
⁴ Doe de Mijlpalen-check | Kinderveiligheid.nl
Meer cijfers? Bekijk hier het LIS kerncijfers 2023 tabellenboek en verantwoording