Kerncijfers 2023
In 2023 werden er 1,8 miljoen behandelingen uitgevoerd op de Spoedeisende Hulp (SEH). Meer dan 34% hiervan (615.000 bezoeken) was gerelateerd aan letsel, veroorzaakt door een ongeval of opzettelijk toegebracht. Van deze bezoeken waren 586.000 het directe gevolg van een ongeval. In 54% van de SEH-bezoeken door ongevallen ging het om ernstig letsel.
SEH-bezoeken als gevolg van een ongeval
daarvan betreft ernstig letsel
3.2 miljard
euro aan directe zorgkosten in 2023 als gevolg van ernstig letsel
Verdeling van 1,8 miljoen SEH-behandelingen:
Letsel door een ongeval
Ziekte of aandoening
Controle afspraak
Opzettelijk toegebracht letsel
Overig
Ernstig letsel voorkomen
VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie en zet zich al ruim 40 jaar in om het leven van miljoenen mensen veilig(er) te maken door veilig gedrag in een veilige omgeving te stimuleren. Om impact te kunnen maken richten we ons op de meest voorkomende en meest ernstige letsels, waar preventie belangrijk én mogelijk is. Dit doen we vanuit de thema's Kinderveiligheid, Verkeersveiligheid, Veilig productgebruik, Gehoorschadepreventie, Sportblessurepreventie en Valpreventie.
Letsel Informatiesysteem
We monitoren de trend in het aantal SEH-bezoeken in verband met ernstig letsel door een ongeval. De belangrijkste bron hiervoor is ons eigen Letsel Informatiesysteem (LIS). De LIS-database wordt voortdurend aangevuld met de nieuwste informatie over behandelde letsels. De gegevens zijn afkomstig van afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen in Nederland. Deze trends vormen een belangrijk uitgangspunt voor alle thema's (met uitzondering van gehoorschadepreventie, omdat dit type letsel meestal niet op de eerste hulp wordt geregistreerd).
De 10-jaar trend (2014-2023)
In de afgelopen 10 jaar is het aantal SEH-bezoeken door ernstig letsel na een ongeval met 12% gestegen, gecorrigeerd voor bevolkingsomvang. Deze toename is vooral zichtbaar binnen de thema’s Verkeersveiligheid en Valpreventie.
Wat kost ernstig letsel?
De directe medische kosten door ernstig letsel bedragen 3,2 miljard euro. Naast de directe medische kosten zijn er ook nog verzuimkosten van 1.9 miljard.
Persoonlijk leed
Naast alle kosten is er misschien wel een nog grotere verliespost: het menselijk leed. Achter elk ernstig letsel schuilt een persoonlijk verhaal. Voor slachtoffers betekent het vaak een lange periode van pijn en vaak revalidatie, en soms zelfs blijvende inlevering op kwaliteit van leven. Wat eerst vanzelfsprekend was, kan voorgoed veranderen, met ingrijpende gevolgen voor hun toekomst en dagelijks functioneren.
Riet (73) had ernstig letsel als gevolg van vallen
"Na mijn val heb ik mijn heup gebroken en is niets meer zoals het was. Wat vroeger vanzelfsprekend ging, kost me nu moeite of is zelfs onmogelijk. Het verlies aan mobiliteit heeft niet alleen mijn lichaam beperkt, maar ook mijn zelfstandigheid en plezier in het leven drastisch veranderd."
Onze preventieaanpak
Op basis van onze monitoring en letselonderzoek bepalen we welke risicogroep het meest gebaat is bij gerichte letselpreventie.
We brengen de relevante (zorg)professionals rond deze risicogroep(en) in kaart en ondersteunen ze in hun werk voor deze specifieke doelgroep. Daarbij onderzoeken we welke strategieën het meest effectief zijn voor maximale impact. De aanpak die we hanteren bestaat uit één of een combinatie van onderstaande bouwstenen.
Voorlichting voor risicogroep(en)
Educatie voor (zorg)professionals
Signalering, screening & individueel advies
Inrichten & aanpassen van de fysieke of sociale omgeving
Inzetten op aanpassing of intensivering van regelgeving & handhaving
Maaike Kramer-Segers Directie voeding, gezondheidsbescherming en preventie VWS
"Het Letsel Informatiesysteem is voor ons een belangrijke bron om inzicht te krijgen in omvang, trends en oorzaken van ongevallen en letsels in Nederland. Voor een heel aantal dossiers binnen VWS geeft het LIS dan ook al jaren betrouwbaar richting en onderbouwing van beleid."
Ons verhaal in 1 minuut
Meer cijfers? Bekijk hier het LIS kerncijfers 2023 tabellenboek en verantwoording