Kerncijfers 2023
Nederland staat voor een ambitieuze uitdaging: in 2040 moet 75% van alle Nederlanders aan de beweegnorm voldoen. Deze doelstelling, vastgelegd in de hoofdlijnen van het Nationale Preventieakkoord door het ministerie van VWS, vraagt om een breed gedragen en doordachte aanpak. Want hoewel de positieve effecten van sport en bewegen onomstreden zijn, ligt er een belangrijk obstakel op de loer: sportblessures.
sportblessures in 2023
SEH-bezoeken (de helft daarvan betreft een ernstige blessure)
van sporters die stoppen, doet dit vanwege een blessure
Sportblessures: een dubbele last
Sportblessures vormen – naast persoonlijk leed – een belasting voor ons zorgsysteem en de economie. Ongeveer 14% van de sporters keert na een blessure niet terug in de sport. Dit staat haaks op de ambitieuze doelstelling van VWS.
Wanneer we inzoomen op de SEH-bezoeken, zien we dat bijna de helft afkomstig is van jongeren tot 18 jaar. In absolute aantallen zorgen veldvoetbal, bewegingsonderwijs en paardensport voor de meeste blessures die leiden tot SEH-bezoeken. Relatief gezien – gemeten in het aantal blessures dat leidt tot een SEH-bezoek per 1.000 sporturen – staat mountainbiken bovenaan als sport met de meeste blessures.
Preventie: de sleutel tot sportief succes
Minder sportverzuim en -uitval
De dalende trend in SEH-bezoeken toont vooruitgang, maar onderstreept tegelijkertijd de noodzaak van blijvende aandacht voor sportblessurepreventie. Hier komt VeiligheidNL in beeld. In 2023 hebben we onze strategie afgestemd op de beweegnorm, met als doel sportverzuim en -uitval te verminderen. Zo spelen wij een cruciale rol in het realiseren van de sport- en beweegambities van Nederland.
Innovatieve interventies
Onze visie is dat effectieve preventie van sportuitval alleen mogelijk is door de onderliggende factoren te begrijpen die sporters belemmeren of juist aanmoedigen om na een blessure weer te gaan sporten. Hiervoor hebben we een multidisciplinair team van experts en ervaringsdeskundigen samengesteld, waarmee we potentiële oplossingen in kaart hebben gebracht. Dit heeft geleid tot een aantal concepten voor innovatieve interventies.
Teamwork met bonden
Om de sportblessureproblematiek effectief aan te pakken, is het belang van nauwe samenwerking met de praktijk essentieel. In 2023 hebben we onze partnerschappen met diverse sportbonden geïntensiveerd, een strategie die zich richt op langetermijnresultaten. Zo zijn we met de Atletiekunie, KNVB, KNHB, Nevobo, NL Actief en de leden van de Alliantie Samen Fietsen een samenwerking aangegaan of hebben deze geïntensiveerd.
VolleyVeilig: een erkende interventie
Warming-up programma met effect
Volleybal stond tot een aantal jaar terug in de top-5 van sporten met de meeste blessures, wat Nevobo en VeiligheidNL ertoe bracht het VolleyVeilig¹ programma te ontwikkelen. Dit gestandaardiseerde warming-up programma richt zich op het verminderen van blessures aan enkels, knieën, rug en schouders door gerichte training.
Het programma is flexibel en kan worden aangepast aan verschillende doelgroepen en niveaus. Dankzij de seizoensgebonden opbouw kunnen spelers geleidelijk hun fitheid opbouwen. Sinds de invoering van VolleyVeilig is het aantal blessures aanzienlijk gedaald, waardoor volleybal nu niet meer in de top 5 met sporten met de meeste blessures staat.
De sleutel tot duurzame sportparticipatie
VeiligheidNL blijft zich inzetten voor minder sportverzuim en -uitval. Door onze interventies, onderzoek en nauwe samenwerking met partners in het veld, dragen we bij aan het realiseren van de ambitieuze doelstellingen van het Nationaal preventieakkoord.
Met elke voorkomen blessure en elke sporter die we behouden voor de sport, komen we een stap dichter bij ons ultieme doel: een leven lang sportplezier voor iedereen.
Meer weten?
Meer cijfers? Bekijk hier het LIS kerncijfers 2023 tabellenboek en verantwoording